Udržitelnost zdrojů vyžaduje jejich minimální plýtvání. Mnohdy k tomu již máme i dostupné možnosti

Je pravda, že v celé řadě technologií, které šetří náš svět a přírodu, se nám podařilo v posledních letech udělat opravdu velký pokrok. Mezi největší úspěchy a znaky pokroku přitom musíme zmínit také fakt, že jsou dnes mnohé možnosti dostupné i do běžných domů.

Kdokoliv navíc má vůli podpořit úsporu přírody a chce tak zdokonalit domácnost zelenými technologiemi, tak může čerpat zajímavé dotace. Ty dokáží udělat veškeré podobné vymoženosti je dostupnější, než kdy dřív!

Dešťová voda jako dar z nebes

Není to ani tak dávno, co nás trápila rekordní řada slabých zim a opravdu silných sezón, kdy v červenci a srpnu byly studny suché a šetřilo se vodou, kde se dalo. Pro majitele velkého pozemku nebo sadu je to problém a jediným řešením je zalévání drahou pitnou vodou. Samotný sběr dešťové vody pomocí nádrží na dešťovou vodu je ale efektivním řešením. Od malých nádrží až po kolosy o objemu tisíců litrů není problém zachytávat vodu a schraňovat ji v podzemí pro pozdější použití na bezpečném místě.

Maximální úspora energií

I v nejdokonalejší domácnosti dochází k únikům tepla a elektřiny. Všechny tyto úniky ale lze aktivně odchytávat a jako zisk odpadní energie je pak můžeme používat znovu. K recyklaci takové energie se používají různé typy zařízení, jako jsou například tepelná čerpadla. S mírou úspornosti nemovitosti se sice míra využití takového způsobu recyklace energie snižuje, ale na druhou stranu, můžeme díky ní dojít k téměř energeticky bezztrátové domácnosti se vším všudy!

Ne všechna odpadní voda se nedá využít

Takzvaná šedá voda je jednou z možností, jak můžeme bez problémů zlepšit hospodaření vodou v domácnosti. Ve své podstatě jde o to, že se vezmou jednotlivé zdroje vody neobsahující látky jako fekálie a podobné, které nelze vyčistit. V rámci domácí čističky dojde profiltrování vody a ta se opět použije. Proces recyklace šedé vody je výhodný proto, že pak můžeme recyklovanou vodu užívat třeba ke splachování jako standardní užitkovou vodu, ale nebude nás to přitom stát ani korunu navíc.

Ostatní

Pec na pizzu se postará o vaření přímo na vaší zahradě

Pec na pizzu je skvělou volbou pro všechny milovníky dobrého jídla, kteří si chtějí připravit autentickou pizzu v pohodlí svého domova. Tyto speciální pece jsou navrženy tak, aby dosahovaly velmi vysokých teplot a zajistily rychlé a rovnoměrné pečení. Příprava pizzy v peci se tak stává jednoduchou a zábavnou záležitostí, která vás přiblíží k pravému italskému […]

Zobrazit
Ostatní

Jak často měnit palivový filtr v průmyslových strojích?

Palivové filtry hrají zásadní roli v každém průmyslovém stroji, protože chrání motor před nečistotami, které by mohly způsobit jeho poškození. Znečištěné palivo může způsobit problémy, jako je snížení výkonu, zvýšená spotřeba nebo dokonce poškození motoru. Proto je důležité věnovat pozornost pravidelné výměně palivového filtru. Interval výměny palivového filtru závisí na několika faktorech. Mezi hlavní patří […]

Zobrazit
Ostatní

Nakupujte zemědělskou techniku chytře

Zatímco v dávné minulosti se zemědělství věnovala většina populace, díky pokroku technologií je to dnes jen 14 % lidí, v Čechách dokonce necelých 100 tisíc lidí. Používají se stroje, které zvládnou práci za mnoho lidí a hravě se tak obhospodařuje velká plocha s minimální námahou. Zemědělství a technika jsou úzce propojené oblasti, které se vzájemně […]

Zobrazit