Přístroje, které umožní efektivní měření stavu vodních toků i umělých vodních nádrží

Voda je jedním ze živlů, který není téměř možné zkrotit. Přesně proto jsou také mnohé oblasti kvůli povodňovému suchu nebo dalším podobným problémům neustále v drobnohledu kvalitních přístrojů. Jednotlivé přístroje jsou přitom v drtivé většina jednoúčelové a dávají nám hlavně možnost velice přesně měřit jeden daný údaj. My se dnes přitom podíváme na takové, které jsou v rámci měření přírodních i umělých toků naprostým standardem.

Neustálé hlídání hladiny díky hladinoměru

Hladinoměr sice zní jako jeden přístroj, ale ve své podstatě se bavíme o celé rodině velice specifických přístrojů. Každý hladinoměr je přitom trochu specifický podle toho, do jakých podmínek konkrétně je navržen. Pokud pracujeme například s umělými nádržemi, tak se používají hlavně digitální hladinoměry.

V přirozených podmínkách a klasické vodě se pak naopak mohou používat hladinoměry pneumatické nebo tlakové. Možných voleb je celá řada a vždy rozhoduje nejen prostředí, ale také samotný typ tekutiny, na který je hladinoměr užívaný.

Efektivní hlídání průtoku

Jednou z nejdůležitějších hodnot v přírodních tocích je průtok jako takový. a to hlavně proto, že z měření hladiny na přítocích lze předvídat povodňové stavy ještě mnohem dříve, než vůbec dojde k prvnímu navýšen hladiny. Zvýšení průtoku totiž přichází jako první. Až v moment, kdy už nebude průtok dlouhodobě adekvátní šířce a hloubce koryta, přijde postupné navyšování hladiny. A z toho důvodu je tak velice důležitou a základním veličinou pro předpověď povodní.

Měření tlaků a destruktivní síly

V toku vody může na konkrétních místech vznikat poměrně vysoká destruktivní síla. Stačí se podívat na destrukce, které voda způsobí zejména na konkávních březích, u pilířů mostů a jiných příčných objektů. Možná vás překvapí, že vlivem vln na hladině mohou vzniknout velice silné destruktivní síly. Příkladem, kde mohou vznikat naprosto standardně jsou hlavně umělé nádrže a přehrady, kde je jejich neustálé kontrolování důležité hlavně pro bezpečnost struktury samotné konstrukce přehrad. Proto je důležité trvale měřit průsaky hrázemi pomocí hladinoměrů. V současné době se klade důraz na kontinuální měření hladin pomocí hladinoměrů Levelogger od kanadské firmy Solinst a telemetrických stanic Waterlogger. Změřené hodnoty je možné zobrazovat v aplikaci EnviroData. Tato aplikace umožňuje předzpracování dat, jejich prohlížení, vykreslování grafů, porovnávání grafů, stahování dat a mnoho dalšího. Demo lze shlédnout na WWW.EKOTECHNIKA.CZ.

Ostatní

Jak často měnit palivový filtr v průmyslových strojích?

Palivové filtry hrají zásadní roli v každém průmyslovém stroji, protože chrání motor před nečistotami, které by mohly způsobit jeho poškození. Znečištěné palivo může způsobit problémy, jako je snížení výkonu, zvýšená spotřeba nebo dokonce poškození motoru. Proto je důležité věnovat pozornost pravidelné výměně palivového filtru. Interval výměny palivového filtru závisí na několika faktorech. Mezi hlavní patří […]

Zobrazit
Ostatní

Nakupujte zemědělskou techniku chytře

Zatímco v dávné minulosti se zemědělství věnovala většina populace, díky pokroku technologií je to dnes jen 14 % lidí, v Čechách dokonce necelých 100 tisíc lidí. Používají se stroje, které zvládnou práci za mnoho lidí a hravě se tak obhospodařuje velká plocha s minimální námahou. Zemědělství a technika jsou úzce propojené oblasti, které se vzájemně […]

Zobrazit
Ostatní

Tokoz snoubí moderní technologii s tradicí, poznejte nejlepší zámky této značky

Sortiment visacích zámků Tokoz na eshop.tokoz.cz zahrnuje širokou škálu produktů, které jsou navrženy pro různé účely a bezpečnostní potřeby. Tokoz je známý svou kvalitou, odolností a inovativními řešeními v oblasti mechanického zabezpečení. Zde je přehled hlavních kategorií visacích zámků, které Tokoz nabízí: Tokoz PRO Řada Tokoz PRO je určena pro nejvyšší úroveň zabezpečení. Tyto zámky […]

Zobrazit